4-7-8 Ademhalingsoefening

empowr.
November 30, 2023
3 min

We leven in een onrustige tijd waar steeds meer klachten, ziektes en aandoeningen de kop op steken. Je ademhaling probeert je daarbij liefdevol te waarschuwen, maar het negeren hiervan is verleidelijk. Als je stress ervaart, ga je ongemerkt sneller ademhalen en kun je je gejaagder, onrustiger en sneller geïrriteerd voelen. Wanneer je ademhaling uit balans is, zet je jouw immuunsysteem onnodig onder flinke druk. En we kunnen vertellen, daar word je niet mooi oud van. Maar, goed nieuws, je kan dit herstellen! Om te beginnen met de 4-7-8 ademhalingsoefening; het is een vorm van paranayama. Paranayama betekent ‘het beheersen van je ademhaling’.

Wanneer je je bewuster wordt van je ademhaling gedurende de dag zal dit je helpen om meer mindful in het leven te staan. Nu je dit leest, probeer eens bewust te zijn van je ademhaling. Merk je dat je hoog zit in je ademhaling? Adem je vanuit je buik, of je borst?

De 4-7-8 pranayama ademhalingstechniek zal je helpen wanneer je het gevoel van stress ervaart. Deze techniek zal je rust geven. Het heeft een positieve invloed op je hormoonhuishouding: je stresshormonen, je slaap en je bloeddruk.

De ademhalingstechniek is heel eenvoudig te doen. Je hebt er niks voor nodig. Je kunt het doen wanneer je wilt en waar je maar wilt. We willen je uitnodigen om het dus ook onder werktijd te doen. De ademhaling kun je liggend, staand of zittend doen, het duurt (maar) ± 30 seconden! En vergeet niet, het is maar een oefenig, niet een once-in-a-life-time.

De Amerikaanse dokter Adrew Weil is dol op deze techniek. Hij adviseert je om het 4 keer achter elkaar te doen en 2 keer per dag. Start je ochtend bijvoorbeeld met deze techniek en sluit er mee af voordat je gaat slapen. Je valt er namelijk heerljk van in slaap (!). Wanneer je het 4 of 6 weken achter elkaar oefent zal je merken dat het een groot impact heeft.

Uitleg van de 4-7-8 ademhalingsoefening van Andrew Weil:

Laat je tong ontspannen en plaats hem tegen de gehemelte voor in de mond.

1) Adem uit

Adem om te beginnen eenmaal volledig uit door je mond: maak daarbij een ‘phwwhoooos’ geluid.

2) Adem in: 4 tellen

Sluit je mond en adem geluidsloos in via je neus gedurende 4 tellen.

3) Houd je adem vast: 7 tellen

Houd je adem 7 tellen vast.

4) Adem uit uit: 8 tellen

Adem in 8 tellen volledig uit door je mond: maak daarbij weer de ‘wphwwwhoooos’.

Dit is het eerste ademhalingsrondje. Doe dit in totaal 4 keer. Ga verder met de inademing in 4 tellen door je neus (2).