Wat investeren in werkgeluk en vitaliteit een organisatie oplevert

empowr.
January 16, 2024
3

Werknemersbetrokkenheid is van belang voor het succes van elk bedrijf. Gelukkige en betrokken werknemers stralen positieve energie uit, zijn productiever en blijven langer bij een organisatie blijkt uit onderzoek van Mckinsey Health Institute (2022). Maar hoe kunnen vitaliteitsprogramma's bijdragen aan het vergroten van werknemersbetrokkenheid?

Door vitaliteitsprogramma's aan te bieden, kunnen organisaties een positieve werkomgeving creëren die de tevredenheid en het welzijn van werknemers bevordert. Denk aan activiteiten zoals yogalessen, massages op de werkplek, voedingsadvies en coaching trajecten. Deze programma's bieden werknemers een welverdiende onderbreking van hun dagelijkse taken en helpen om stress te verminderen. Wanneer werknemers zich gewaardeerd voelen en de nodige ondersteuning krijgen, heeft dit een directe impact op hun betrokkenheid bij het werk.

Goede werknemers behouden is essentieel voor het succes van een bedrijf. Door vitaliteitsprogramma's aan te bieden, kunnen organisaties de retentie van werknemers verbeteren. Als werknemers zien dat hun welzijn en tevredenheid belangrijk zijn voor het bedrijf, zullen ze eerder geneigd zijn om te blijven. Dit leidt tot continuïteit in teams, betere samenwerking en uiteindelijk een hogere productiviteit. Medewerkers die zich gewaardeerd voelen en geïnspireerd worden, zetten vaak een extra stapje en dragen bij aan het succes van het bedrijf. Dit versterkt ook de onderlinge verbondenheid en bevordert een positieve werkomgeving waarin werknemers zich gewaardeerd voelen. Een sterke bedrijfscultuur kan een concurrentievoordeel bieden, omdat het een aantrekkelijke werkplek creëert voor talentvolle professionals.

Onderzoek van Deloittle toont aan dat de geschatte totale jaarlijkse kosten van ziekteverzuim en verloop van personeel met 25% gestegen ten opzichte van 2019 (2022). De implementatie van deze programma’s kan bedrijven helpen deze stijging binnen hun organisatie te minderen. Hoe? Door het verminderen van ziekteverzuim en stressgerelateerde problemen. Werknemers die regelmatig deelnemen aan welzijnsactiviteiten zijn over het algemeen gezonder en melden zich minder vaak ziek. Bovendien kan het effectief aanpakken van stress leiden tot een hogere productiviteit en een vermindering van fouten op de werkvloer. Dit alles draagt bij aan een positieve werkomgeving en bespaart kosten op de lange termijn.Vitaliteitsprogramma's hebben een aanzienlijke impact op werknemersbetrokkenheid. Ze vergroten de tevredenheid op de werkplek, verbeteren de retentie van werknemers, verhogen de productiviteit, bevorderen een positieve bedrijfscultuur, bieden een competitief voordeel en besparen kosten. Neem de leiding en implementeer vitaliteitsprogramma's in jouw organisatie!