AI en werk: De impact op de organisatie en het welzijn van medewerkers

empowr.
January 16, 2024
2 min

We zijn er inmiddels allemaal bekend mee; Artificial Intelligence (AI). AI speelt een steeds grotere rol die niet alleen processen op organizatorisch niveau beinvloed; het heeft ook wel degelijk gevolgen voor het welzijn van werknemers. Productiviteit kan bevorderd worden door het gebruik van AI door middel van aanpassingen in werkprocessen en  het automatiseren van bepaalde taken die je moet doen en je je kostbare tijd veel efficienter kunt gebruiken. 

Deze nieuwe technologien hebben niet alleen invloed op deze werkprocessen, maar ook op het algehele welzijn van werknemers. Maar hoe intergreet jij deze technologie in het welzijnsritueel van je meewerkers?

AI heeft twee kanten waar we als samenleving, zeker in deze beginfase, mee dealen. De uitdaging van de intergratie van AI brengt wat uitdagingen met zich mee. Medewerkers vrezen voor het verliezen van hun baan en zijn bang volledig overgenomen te worden door deze nieuwe ineligetie. Hierdoor ervaren werknemers meer stress en prestatiedrang wardoor het nog belangrijker is om te investeren in de mentale gezondheid van werknemers en waardering naar hen uitspreken. Tegelijkertijd heeft AI juist weer de potentie om de werk-privebalans van werknemers te bevorderen juist omdat bepaalde processen overgenomen en geautomatiseerd kunnen worden. Het creeert dus ook meer ruimte voor medewerkers om tijd te spenderen met familie en vrienden en tijdens werk even een wandeling te maken of een goed gesprek te voeren met een collega. 

Werknemers kunnen door AI nieuwe voordigheden leren die ze juist helpen om te gaan met AI en dit beter te kunnen implementeren in hun dagelijkse taken. Ook kan AI bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling. Door middel van het leren over deze technologische veranderingen verrijkt het ook de professionele vaardigheden. Dit wordt voornamelijk beinvloed door de rol van leiderschap en bedrijfscultuur, deze factoren spelen natuurlijk een grote rol bij de implementatie en acceptatie van deze initiatieven. Een positieve en ondersteundende bedrijfscultuur stimuleert het welzijn, medewerkers voelen zich zo gewaardeerd en aangemoedigd door de organizatie. 

Al met al heeft AI de potentie om niet alleen de werkomgeving te veranderen, maar ook om het welzijn van medewerkers te bevorderen. Zowel de kansen als uitdagingen die AI met zich meebrengt zijn belangrijk om te begrijpen en erkennen. Door middel van goed leiderschap, waardering en begeleiding, en het creëren van een gezonde werk-privébalans, kunnen werkgevers de impact van AI op het welzijn van medewerkers juist bevorderen.